1 OKTOBER 2019, AV DAVID JONSSON

Viktminskning? Ät mer protein!

En naturlig följ av en viktminskning är att man också tappar muskelmassa på köpet. Det går dock att undvika genom att äta mer protein!

Såhär års är det många som gör allvar av sina viktminskningsplaner. Som många säker erfarit är det dock betydligt lättare sagt än gjort att behålla de nya vanorna och sin lättare kroppsvikt över en längre tidsperiod.

En anledning till detta är att många som går ned i vikt förutom fett också tappar en ansenlig mängd muskelmassa. Om du önskar få ut bästa möjliga resultat av din viktminskning och hålla det överflödiga fettet borta för all framtid är muskelförlust verkligen något du vill undvika, och det är just här många populärdieter fallerar.

Anledningen till detta är att en förlust av muskelmassa medför att din energiförbrukning minskar onödigt mycket, vilket kommer göra det svårare att behålla den nya vikten eftersom den totala mängd kalorier du kan äta då blir lägre. Har du försökt gå ned i vikt flera gånger tidigare – och tappat en hel del muskler på köpet – blir det därför än viktigare att du nästa gång verkligen ser till att bevara muskelmassan och enbart tappa fett.

Detta åstadkommer du genom att styrketräna regelbundet och att höja ditt proteinintag. Studier på området visar att när dessa två kombineras kan man inte bara motverka den muskelförlust som sker vid energiunderskott, utan rent av bygga muskler samtidigt som fettet minskar.

Ett proteinintag på ~2-3 gram/kg kroppsvikt har setts vara lämpligt för detta ändamål, vilket kan jämföras med de ~1 gram/kg som gemene svensk äter idag. Alla som vill tappa fett och samtidigt bevara/bygga muskelmassa gör således klokt i att öka sitt proteinintag till dessa nivåer. Ju mindre fett du har på kroppen i nuläget desto högre upp i intervallet bör du försöka hålla dig och vice versa.

För att komma upp i dessa mängder krävs det att proteinrika livsmedel inkluderas i varje måltid. Det innebär att kycklingfilé, magert kött, vit fisk, skaldjur, quorn, sojaprodukter, kvarg, keso, ägg och baljväxter måste utgöra stapelföda i din kostplan.

Ytterligare en fördel med ett förhöjt proteinintag är att proteinrika livsmedel mättar väldigt bra.