14 SEPTEMBER 2019, AV EMANUEL VALL

Tränar vi tillräckligt ansträngande för att få bra resultat?

Med vilken ansträngning du tränar är generellt viktigare än vad du tränar. Men hur bra är vi egentligen på att ta i när vi tränar och hur bra är vi på att uppskatta vår egentliga kapacitet? Den här artikeln besvarar dessa frågor.

Oavsett om målet är att förbättra din kondition, bygga muskler eller bli starkare är det med vilken ansträngning (intensitet) du tränar som är av störst betydelse – VAD du väljer att träna är förhållandevis ointressant.

Det spelar således ingen större roll huruvida du väljer att hoppa upp på cykeln eller ta på dig joggingskorna om du önskar förbättra din kondition, eller om du väljer en maskin eller greppar tag om en skivstång på gymmet om målet är att öka i muskelmassa. Det är med vilken ansträngningsgrad du uträttar denna träning – dvs hur tufft hjärtat eller muskulaturen får arbeta –  som är av störst betydelse och för att få bra resultat krävs det att ansträngningen är tämligen hög!

Dessvärre tenderar vi ofta att underskatta vår egna kapacitet när vi tränar, samtidigt som vi ofta överskattar hur ansträngande det vi utsätter oss för egentligen är. Kontentan av detta blir att många av oss helt enkelt inte tränar tillräckligt utmanande för att få någon nämnvärd träningseffekt!

Detta är något som tydligt avspeglar sig bland styrketränande individer.

Bild 1

För att ta reda på hur långt ifrån ens maximala ansträngning individer generellt tränar utfördes en studie (bild 1) där 160 unga styrketränande män tillfrågades vilken vikt lyfter de vanligtvis tränar på när du ska utföra 10 repetitioner bänkpress. De efterföljande testresultaten visade att samtliga klarade fler än 10 repetitioner på denna vikt, med ett genomsnitt på 16 ±5 repetitioner. En stor andel av dessa individer tränade alltså relativt långt ifrån sin maximala kapacitet, med relativt låg ansträngning vid varje set.

Bild 2

Lyckligtvis pekar forskningen på att ju mer erfarenhet man får av styrketräning, desto bättre blir man på att uppskatta sin faktiska kapacitet (bild 2). Men som nybörjare verkar det onekligen som att man ofta underskattar sin förmåga.  

Som nybörjare gör du nog därför klokt i att testa dina gränser, öka vikten och pusha dig själv lite mer i gymmet för att träningen skall ge resultat. Sannolikheten är stor att den träning du utför inte är så ansträngande som du själv tror.

Referenser:

Barbosa-Netto et al. Self-Selected Resistance Exercise Load: Implications for Research and Prescription.  2017

Steele et al. Ability to predict repetitions to momentary failure is not perfectly accurate, though improves with resistance training experience. . 2017