1 OKTOBER 2019, AV DAVID JONSSON

Mätt under diet – går det?

En alltför stor hunger och stort sötsug sätter ofta stopp för mångas viktminskningsplaner. Du kan dock undvika detta fenomen till stor del genom att välja rätt livsmedel!

Ett av de absolut vanligaste misstagen folk gör när de önskar gå ned i vikt är att de helt enkelt börjar äta mindre av den mat de vanligtvis äter. Det känns förstås som en rätt logisk lösning och ofta fungerar det några veckor eller i bästa fall månader, men som många nog erfarit ökar dock hungern och suget successivt för att tillslut bli övermäktigt vilket gör det hela ohållbart.

För att en viktminskning ska gå lätt och vara hållbar i längden krävs det att vi inte går runt alltför hungriga. Att då utan närmare eftertanke börja äta mindre av allt kommer göra denna uppgift betydligt svårare. Ett mycket klokare angreppssätt är att istället äta MER av det som mättar bra och MINDRE av sådant som mättar dåligt.

Lyckligtvis vet vi idag en hel del gällande vilka typer av livsmedel och livsmedelsgrupper som mättar bättre respektive sämre per energienhet – dvs per kalori. Applicerar vi denna kunskap rätt innebär det att vi kan äta stora volymer mat, hålla oss mätta samt känna oss mer stabila mellan måltiderna TROTS att vi ligger på ett energiunderskott och tappar fettmassa effektivt. Detta ökar såklart sannolikheten markant för att viktminskningen ska bli en framgångssaga.

Det livsmedel som mättar bättre generellt har gemensamt är att de har en hög proteinmängd, ett högt fiberinnehåll och består till stor del av vatten. Livsmedel som mättar sämre är generellt mer processade, har ett högre fettinnehåll och en hög energidensitet.

I praktiken innebär detta att magra proteinkällor, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär bör utgöra stapelvarorna i din kosthållning när målet är viktminskning. Man gör också klokt i att vara återhållsam med att dricka sådant som innehåller energi, just eftersom det tenderar mätta dåligt. De livsmedel som generellt mättar sämst per kalori är sådant som bakverk, snacks, godis osv, vilket såklart innebär att detta kraftigt bör begränsas om man önskar gå ned i vikt.